Gazmend Leka, ekspozita tronditëse "Dhoma e hapave të humbur" - Into Albania

Gazmend Leka, ekspozita tronditëse “Dhoma e hapave të humbur”

Një udhëtim pa fund, por me ndalesë të kushtëzuar.

Duke mos mundur t’ju marrim me vete nё “Dhomёn e hapave tё humbur”, po e lёmё derёn pak hapur, qё tё krijoni njё ide mbi ekspozitёn mё tё fundit tё artistit Gazmend Leka dhe mё pas, pse jo, tё trokisni vetё. Nuk mund t’ju pёrgatisim pёr tronditjen qё shkakton kjo ekspozitё, nё 17 tablotё e mёdha, ku secila, ёshtё njё “dhomё” mё vete. Ama mund t’ju pёrcjellim pak nga biseda me artistin, i cili na priti nё dalje tё ekspozitёs, pёrballё me portretin e tij nё vegjёli, qё ёshtё edhe imazhi qё tё fton nё hyrje. Nuk ёshtё i rёnduar Gaz Leka, ndryshe nga ne, por ka njё buzёqeshje dhe paqtёsi qё tё fton tё besh njё bisedё ҫliruese pas imazheve kuqalashe.

Gazmend Leka,”Mars 2019″. Foto nga IntoAlbania.

Kjo ekspozitё e tij nё fakt, duket gati si njё vazhdim i asaj pararendёse qё mbante titullin “Lutja”, sё paku pёr sa i takon personazhit tё tё dyjave, qё ёshtë figura e vetё artistit, por qё kёtu vjen i vetёgjymtuar: “Është një ditar – pohon nё fakt ai – që nuk shkruhet me penë e bojë shkrimi, por me penel e ngjyra vaji. Është një lloj autobiografie. Nëse personazhi që lutet ka një aromë hermetizmi, këtu shihet dukshëm arësyeja e vërtetë e lutjes, ku hermetizmi cifloset dhe vizitori hyn drejt e në qenien time. Vetëgjymtimi është më i rëndё kur dëmtohet shpirti. Këtu përkundrazi, është një lloj vetёpastrimi, që shpirti të banojë i qetë, si dikur kur ishte fëmijë, e i pa infektuar. Nga lutja, nuk kërkoj kurrë të më plotësohen tekat. Si krijues lutem thellë, që unë të manifestohem pa mbetje dhe të transportohem po pa mbetje tek tjetri, gjë që këtë herë ndodhi”.

Gazmend Leka, “Dhoma e hapave të humbur”. Foto nga IntoAlbania.

Nga njё pikturё nё tjetrёn ёshtё njё “karrelate” imazhesh qё ngjasojnё me njё film thriller, fundi i tё ciit s’mund tё jetё i lumtur. Ndёrkohё, artisti na pret nё dalje, “i ҫliruar”, njёkohёsisht kurioz pёr tё parё efektin e shkaktuar nga tablotё: “Kur i ngrita në mur, i vendosa afër e afër, që të krijoja një situatё klaustrofobike, ngushtësie e ankthi, ku vizitori pa e përtypur mirë emocionin e pikturës pararendëse, të ushqehej me tjetrën pasrendëse. Ekspozita fillon me një fëmijë, unë në moshën pesë vjeç. Ti e takon kur hyn dhe kur del, je i detyruar të ritakohesh po me të, pasi ke kaluar nëpër salla në udhëtim me sakrificën për pastrim.  Lëvizja në ekspozitë i shëmbëllen figurës arketipale të OROBOROS-it”.

Gazmend Leka, “Dhoma e hapave të humbur”. Foto nga IntoAlbania.

Ndёrsa ne, na la pёrshtypjen e njё figure tё plotfuqishme qё ёshtё vetё xhelat, njёkohёsisht “viktimё” e vetes dhe vёzhgues i ngjarjeve. Gati Zot, megjithёse nuk e njohim marrёdhёnien qё ka artisti me Zotin: “Mund të them, se sot, unë nuk e njoh Zotin, por njoh veprën e tij. Shoh çdo gjë që më rrethon e cila është ndërtuar në një harmoni të mrekullueshme, që nga natyra me gjuhën e saj të pasur e deri tek familja, prindërit, ime shoqe, fëmijët, e miqt e mi të dashur. Duke dash veprën, e dua dhe atë, por nuk e kam takuar kurrë. Ndodh si me veprën e artistit: dikush që nuk e ka takuar kurrë artistin, takon veprën e tij, e për pasojë, e ka takuar atë në një mënyrё tjetër. Familja ime nga nëna dhe babai, janë të besimit ortodoks, por unë në thelb jam pagan. Mendoj se thelbi i shqiptarit është “paganizmi”. Në kuptimin e thellë, vetë Krishti qe pagan kur thoshte: “Ngrije një shkarpë dhe do më gjesh mua aty! Ngrije një gur e do me gjesh mua aty!”.

Gazmend Leka, 2019. Foto nga IntoAlbania.

Gazmend Leka, 2019. Foto nga IntoAlbania.

Nё fund, vumё re se kjo ekspozitё e rradhёs pёrkon me ditёlindjen e Lekёs dhe pёrfituam ta pyesim pёr urimin qё i bёn vetes: “Unë nuk kam kalendar numerik për ndarjen e kohës. Kalendari im janë ekspozitat e mia personale. Jeta ime në vite ndahet me to. Viti i ekspozitës “Nostradamuas”, i “Black Box”, i “Simbolon”, i “Molla”, i “Natura Morta”, i “Taso”, i “Lutja” dhe e fundit, “Dhoma e hapave të humbur”. Këto vitet e fundit ekspozohem çdo tetor apo fundviti. Çfarë i urova vetes? Tek “Odiseja”, pasi ai kthehet në Itakё, ku ritakon njerëzit e dashur, flet se udhëtimi tij nuk ka marrë fund, ndërkohë që ne të gjithë e perceptojmë Itakën si stacionin e fundit nga edhe u nis. Duhej të udhëtonte vetëm, pa miq e shokë, e pa familjarë, me një rrem në dorё, e do ndalonte aty ku njerëzit nuk e njihnin lundrimin. Si model, kjo do më shoqërojë. Një udhëtim pa fund, por me ndalesë të kushtëzuar. Përafёrsisht ky është urimi i turbullt në zemrën time”.

Ekspozita “Dhoma e hapave tё humbur” ёshtё e hapur nё galerinё FAB deri nё datёn 3 nёntor, nga e hёna nё tё diel, 10.00 – 13.00 dhe 17.00 -21.00.

Foto e posterit të ekspozitës, foto nga IntoAlbania.

By: IntoAlbania

Title

Adrion’s Picks: Top 20 Books to Take to the Bea...

The largest bookstore chain in Albania handpicks the must-reads of summer 2020.  Compiling a summer reading list is one of the most challenging tasks when it comes to vacation preparation. Up there with picking the right destination and booking the room with a view, selecting which books to take with you, or upload to your [...]

View more
Title

10 Trip Ideas: How to Enjoy Your Vacation While...

Vacationing has definitely changed this year so IntoAlbania pitches in to offer some inspiration for a fun and safe summer in the country. All we can think about in the warm summer months is how to best spend them before they end. Some of us may have already planned our vacations while others are more [...]

View more
Title

Top 10 Gorgeous Rare Plants of Kukës

Its stunning mountains and beautiful landscape guarantee that you will find an amazing variety of plants in Kukës. Besnik Hallaçi, a biologist and the director of the Administration of Protected Areas in Kukës, has selected 10 of the oldest and most unique plants of the area for IntoAlbania.   This perennial herbaceous plant, is found in [...]

View more
Title

Berk: The New Book-Lover’s Spot in Town

Entrance nr. 18 on Him Kolli St. in Tirana will be, from now on, not only the newest publishing house for Albanian up-and-coming authors but an ideal workspace where everything is about books. Let’s begin with the name of this new cultural hotspot: Berk. If it sounds a lot like “book,” that’s because it coincidentally [...]

View more
Title

Shala River: Albania’s Own Thailand or Alpine S...

Hailed as the Thailand of Albania, the pristine Shala River and its surroundings are a spectacular summer alternative to the Riviera and other coastline favorites. Known for its clear aquamarine waters, Shala River’s popularity has sky rocketed in the last few years with more locals looking to the north for their summer fun. Perfect for [...]

View more
Title

Koman Lake: The “Fairy” Ride Across the Enchant...

With the looks and climate of Scandinavian fjords, Lake Koman is a nearly otherworldly retreat, nestled among green-covered hills in the northern part of the country.  The north of Albania has been enjoying well-deserved accolades from international and local tourists in the last few years. It is slowly but surely claiming its rightful place at [...]

View more
Title

Travel Experts’ Choice: 6 Unforgettable Places ...

With the Coronavirus pandemic locking everyone in, IntoAlbania thought to get some of the country’s travel bloggers and curious explorers talking about their most memorable destinations. Here is what they had to say. The self-proclaimed “Alberican” (i.e. Albanian-American) travel photographer has chosen this off-the-beaten path site as her top most memorable destination: “Finally got to [...]

View more
Title

Readers’ Choice: Top 8 Most Memorable Places in...

While the Coronavirus pandemic kept everyone safely locked inside their homes, IntoAlbania launched the #IntoAlbaniaTravelsInTime campaign in May to celebrate our readers’ favorite travel memories around the country and to keep them looking forward to their summer vacations. Among the great contenders, there were some expected destinations (many people were missing the Riviera!), some more [...]

View more
Title

Be Like Ben – Fall in Love With Albania

Lately, IntoAlbania has been sharing the charming videos of Ben Washburn, the American young man who stayed in Albania during the pandemic and really enjoyed it. If you haven’t had the chance to meet him, let us have the pleasure of introducing him. He loves so many things about Albania that he has chosen to [...]

View more

Developed by Frakton & Designed by project.graphics