Muzeu i Dibrës - Into Albania

Muzeu i Dibrës

Eksploroni të shkuarën e kësaj zone

Në qendër të qytetit të Peshkopisë, ndodhet Muzeu i Dibrës, që ju mundëson një takim interesant me të shkuarën e kësaj zone, përmes pavioneve historike, etnografike dhe arkeologjike.

Nëse keni në plan të vizitoni Peshkopinë, duhet të vendosni në axhendën tuaj dhe një ndalesë në Muzeun e Dibrës, i cili ndodhet në bulevardin kryesor të qytetit. Falë 2000 objekteve dhe 3 pavijoneve të ndryshme, muzeu kërkon rreth një orë e gjysëm për t’u parë i plotë.

Pavijoni i Arkeologjisë

Këtu do të njiheni me plot zbulime arkeologjike të bëra në qarkun e Dibrës, që prej neolitit të hershëm. Ndër objektet më interesante mund të përmenden Pitosi nga zona e Grazhdanit, që daton rreth shekullit të III dhe të II para erës sonë, vegla pune prej stralli, punime të vjetra qeramike, sëpata apo helmeta të vjetra, qyngj uji etj.

Pavijoni arkeologjik, foto nga IntoAlbania.

Foto nga IntoAlbania.

Foto nga IntoAlbania.

Pavijoni i Historisë

Ndërkohë që Dibra njihet dhe për figurat e shumta me peshë historike, kulturore e shoqërore që ka nxjerrë përgjatë shekujve, ndaj një pjesë e muzeut i dedikohet përcjelljës së jetës dhe veprës së këtyre emrave. Mjafton të përmendim se Heroi Kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu lindi pikërisht në Sinë të Dibrës, ndaj nuk mund të mungonte një hapësirë dedikuar tij në këtë muze. Gjithashtu në fokus janë dhe emra të tjerë si kryetari i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Iliaz Pashë Dibra, nënkryetari i Qeverisë së Përkohshme të Vlorës Dom Nikollë Kaçorri, Elez Isuf Ndreu, e plot figura të tjera jeta dhe vepra e të cilëve mund të njihet më në detaje.

Foto nga IntoAlbania.

Foto nga IntoAlbania.

Pavijoni Etnografik

Muzeu ka dhe një pavijon etnografik ku vizitorët mund të njihen me traditat e shoqërisë dibrane në shekuj, objektet blegtorale apo ato të kuzhinës, mund të shohin të rikrijuar odën e mirënjohur dibrane të miqve etj. Vëmendje e veçantë i është kushtuar veshjeve tradicionale të burrave dhe grave, ku çdokush mund të njihet me kostumet e Dibrës, jelekë burrash apo grash, tirqe të ndryshme, e plot elemente veshjesh me interes. Oxhaku karakteristik me jataganët është gjithashtu një nga hapësirat më të kuruara të muzeut.

Foto nga IntoAlbania.

Foto nga IntoAlbania.

Foto nga IntoAlbania.

Pinakoteka

Së fundmi, vlen të përmendet se muret e muzeut janë të pasuruara me piktura të piktorëve me emër dibranë.

Foto nga IntoAlbania.

    E hënë - e premte 08:00 to 16:00
    Unaza e Vogël Get Directions

Explore More