Sheshi “Skënderbej” - Into Albania

 Sheshi “Skënderbej”

Kilometri 0 i Tiranës është Sheshi “Skënderbej”. Hapësira u konceptua në formë rrethore nga arkitektët italianë të periudhës musoliniane Florestano de Fausto, Gherardo Bosio dhe Armando Brasini. Sheshi e mori emrin e Heroit Kombëtar në vitin 1937. Ndërtesat që e rrethonin fillimisht janë ende aty por sot i gjithë ansambli i sheshit është modernizuar, duke u kthyer në hapësirë këmbësorësh e rrethuar me gjelbërom dhe e shtruar me gurë natyralë shumëngjyrësh të marrë nga të gjitha trojet e Shqipërisë. Pllakat kulmojnë në mesin e sheshit si një piramide që ngrihet lehtë nga skajet rrethuese të tij, ku rrjedh uji i shatërvanëve freskuese gjatë verës. Sheshi është një qendër muzeale e mirëfilltë sepse godinat që e rrethojnë kanë funksione të larta administrative, shtetërore dhe kulturore.

Kulla e Sahatit 

Është simbol identifikues i  qytetit,  hapur për turistët që prej vitit 1996. Ndërtuar në vitin 1822, ajo ka 90 shkallë në formë spiraleje dhe është 35 metra e lartë. Fillimisht ka patur një këmbanë të sjellë nga Venecia e cila binte çdo një orë. Kupola e vendosur në majë i jep një hije të ngjashme me Këmbanoren e sheshit San Marko.

Skanderbeg Square Tirana

Kulla e Sahatit, Tiranë, foto nga IntoAlbania

Xhamia e Et’hem Beut

Mu pranë Kullës së Sahatit ndodhet Xhamia e Et’hem Beut. Ndërtesa e kultit është e vetmja ndër tetë xhamitë e shekullit XVIII-XIX të ndërtuara në Tiranë që arriti të mbijetojë deri në ditët tona. Themelet e saj i hodhi në fund të shek. XVIII, Mulla Beu, kurse faltoren e plotësoi i biri i tij, Haxhi Et’hem Beu në çerekun e parë të shek. XIX. Vizitorëve u ofrohet një arkitekturë e mrekullueshme e xhamisë e zbukuruar me piktura murale, sipas traditës orientale.

Xhamia e Et’hem Bey pranë Sheshit Skënderbej, Tiranë, foto nga IntoAlbania

Statuja e Skënderbeut

Është monumenti dominant i sheshit qëndror, me një lartësi prej 11 m. Është vepër e Odhise Paskalit, Andrea Manos dhe Janaq Paços dhe u vendos në qendër të Tiranës në vitin 1968 me rastin e 500-vjetorit të vdekjes së Heroit tonë Kombëtar.

Statuja e Skëndërbeut në Sheshin Skënderbej, Tiranë, foto nga IntoAlbania

Banka e Shqipërisë

Banka e Shqipërisë ngrihet në pjesën perëndimore të sheshit “Skënderbej”. Ndërtesa u projektua nga prof. Vittorio Ballio Morpurgo, një ndër arkitektët italianë më të njohur të shekullit të kaluar. Punimet për ndërtimin e Bankës Kombëtare të Shqipërisë filluan në shkurt të vitit 1937 dhe përfunduan në 30 tetor 1938. Stili arkitekturor i përket rrymës së Racionalizmit, me volume të mëdha, fasada që kompletojnë objektin gjysëm rrethor. Në brendësi të Bankës holli është dekoruar nga një mozaik gjigant, vepër e artistit italian Giulio Rosso. Ndërtesa u rikonstruktua në vitin 2015 me një shtesë në pjesën perëndimore të saj, ndërhyrje që shtoi elementë të arkitekturës moderne të shekullit të 21-të.

Banka e Shqipërisë, Tiranë, foto nga IntoAlbania

Pallati i Kulturës

Përballë bankës ngrihet Pallati i Kulturës. Ndërtesa e stilit ekstremisht lindor u ndërtua mbi ish-Pazarin e Vjetër të Tiranës dhe tulla e parë u vendos nga ish-presidenti sovjetik Nikita Hrushov në vitin 1959. Ndërtimi i Pallatit të Kulturës përfundoi në vitin 1963. Në brendësi të ndërtesës zhvillojnë aktivitetin e tyre Teatri Kombëtar i Operës dhe Baletit dhe Biblioteka Kombëtare.

Pallati i Kulturës, Tiranë, foto nga IntoAlbania

Muzeu Historik Kombëtar

Muzeu Historik Kombëtar një tjetër godinë me vlera arkitekturore bart në brendësi të pavioneve të veta vlerësimin e historisë së Shqipërisë. Muzeu u inagurua në 28 Tetor 1981. Për ngritjen e tij punuan njohësit më të mirë të historisë, gjuhësisë, arkeologjisë, etnografisë, hartografisë, arkitekturës e artit në Shqipëri. Muzeu Historik Kombëtar është institucioni muzeor më i madh në Shqipëri dhe një nga më të rëndësishmit. Në faqen ballore të tij shquan mozaiku gjigand që mëton të tregojë etapat e zhvilliimt të shqiptarëve në shekuj.

The National Hictorical Museum - Tiranë

Muzeu Historik Kombëtar, Tiranë, foto nga IntoAlbania

New & Trending

Choose a