Folklor - Into Albania

Folklor

Si një popull i vjetër dhe me dëshmi të shkruara shumë të vona, folklori shqiptar është një nga terrenet më të rëndësishëm për të kuptuar evoluimin e traditave, zakoneve, apo besimeve të ndryshme shqiptare. Një nder pjesët përbërëse më të rëndësishme është epika popullore, e lëvruar përmes kategorive të ndryshme të saj.

Në epikën legjendare përmendet “Cikli i Kreshnikëve”, një cikël këngësh në qendër të së cilës qëndrojnë vëllezërit Muji dhe Halili. Këto këngë janë reflektues i përplasjeve historike të shqiptarëve me fqinjët, ku i thurren lavde rezistencës dhe trimërisë përballë sfidave të mëdha e në dukje të pakapërcyeshme. Ndërkohë folklori është i mbushur gjithashtu me këngë epike historike, ku i këndohet figurave të njohura të historisë, ndër të cilët vend parësor zë Heroi Kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu.

Pjesë e folklorit janë dhe legjendat, të cilat zënë një vend të rëndësishëm në imagjinatën kolektive të shqiptarëve. Ndër to më të njohurat janë Legjenda e Rozafës, që ndërtohet mbi bazën e legjendës së murimit që haset kudo në Ballkan, apo legjenda mbi Besën e Konstandinit apo Gjergj Elez Alisë, që ndërtohen mbi kultin e besës, që konsiderohet dhe si testamenti moral i shqiptarëve. Disa nga motivet më të njohura të legjendave janë ai i takimit të vëllait me motrën, vëllait me vëllanë, mbrojtjes së nderit të motrës, etj.

Pjesë e folklorit janë dhe përrallat shqiptare, ku në fund triumfon përherë e mira. Disa nga figurat e njohura të përrallave shqiptare janë e Bukura e Dheut, Zanat, Shtojzovallet, Karkangjolli, Qerosi etj.

Folklori shqiptar njihet dhe për muzikën popullore, ku polifonia vokale zë një vend të rëndësishëm. Pa prezencën e instrumenteve muzikore, një kor burrash apo grash prej dy, tre apo katër zërave, krijojnë një polifoni vokale të ndjerë që trajton tema patriotike apo familjare e dashurore. Edhe sazet shqiptare, këngët e vallet me muzikë instrumentale shqiptare kanë tërhequr vëmendjen e publikut botëror me autenticitetin e tyre.

Nga: IntoAlbania

Filter by

image-title

Shpellat e Pukës – Destinacione...

Shkodra

Puka është një qytet i vogël por me një natyrë të madhe. Rrethi i Pukës për vetë natyrën dhe pozicionin gjeografik që ka,  është  shumë i përshtatshëm për ture të llojeve të ndryshme, si edhe për të gjitha sportet e aventurës. Ndër të tjera Puka shquhet dhe për një sërë shpellash, ku deri tani janë të [...]

Shpellat e Pukës – Destinacione...

Zbulo shumë
image-title

Destinacionet Përrallore të Pukës –...

Shkodra

Nëse jeni në kërkim të vendeve të veçanta të mbushura me adrenalinë dhe aventurë, Puka është gjithmonë një surprizë. Rrethinat saj, gjithnjë e më shumë po marrin vëmendjen dhe po thërrasin turistë të shumtë. Vizitor vendas dhe të huaj e pëlqejnë qytetin verior jo vetëm për shkak të klimës së pastër, gjelbërimit, por edhe për [...]

Destinacionet Përrallore të Pukës –...

Zbulo shumë
image-title

Në Zbulim të Kasharit, një...

Tirana

Nëse doni të prekni natyrën e liqenet, apo të shijoni piknikun larg zhurmës së kryeqytetit, Kashari është hapësira e përshtatshme. Kjo falë edhe liqeneve artificiale që shtrihen përreth tij, që ju krijojnë mundësinë të rrethoheni nga bukuritë natyrore të kësaj zone. Vetëm 10 km larg Tiranës, zona e Kasharit po shndërrohet gjithnjë e më tepër [...]

Në Zbulim të Kasharit, një...

Zbulo shumë
image-title

Muzeu Etnografik i Kukësit: Udhëtim...

Kukës

Mësoni më shumë rreth kulturës dhe stilit të jetës së Kukësit, si dhe pse “qyteti i tulipanëve” u propozua gjithashtu për çmimin Nobel të Paqes. Kukësi, i vendosur në pjesën verilindore të vendit, është qyteti simbol i mikpritjes shqiptare. Pozicioni gjeografik dhe bukuritë natyrore, e kanë kthyer atë në një ndër destinacionet turistike më të [...]

Muzeu Etnografik i Kukësit: Udhëtim...

Zbulo shumë
image-title

Muzeu Etnografik i Vlorës, Pasqyra...

Vlora

Muzeu Etnografik i Vlorës është një dëshmi e gjallë e traditës dhe mënyrës së jetesës së qytetit ndër vite. Pjesë përbërëse e tre muzeve të qytetit të Vlorës, Muzeu Etnografik ndodhet shumë afër Muzeut Historik së Vlorës. Në këtë muze 37-vjeçar mund të gjesh historinë e kulturës së pasur të qytetit bregdetar. Elementë të ndryshëm [...]

Muzeu Etnografik i Vlorës, Pasqyra...

Zbulo shumë
image-title

Qendra e Artizanatit Lezhë –...

Lezha

Lezha është një nga vendbanimet më të vjetra në Shqipëri, një qytet historik i vendosur në veri të Tokës së Shqiponjave. E njohur për Memorialin e Skënderbeut dhe disa nga restorantet më të mira në vend (si Mrizi i Zanave dhe Rapsodia – vetëm për të përmendur dy), në Lezhë ndodhen plot monumente historike. Në [...]

Qendra e Artizanatit Lezhë –...

Zbulo shumë
image-title

Suvenire “Kruja”

Tirana

Nëse doni të blini një suvenir tradicional, mu pranë sheshit “Avni Rustemi” gjendet një nga pikat më të njohura e të pasura në objekte në Tiranë. Një nga pyetjet më të shpeshta të turistëve në kryeqytet lidhet me dyqanet ku mund të blesh një suvenir të mirë nga Shqipëria. Ndër emrat më të spikatur në [...]

Suvenire “Kruja”

Zbulo shumë
image-title

Muzeu Etnografik i Beratit

Berat

Imazhit turistik të Beratit prej 40 vitesh i është shtuar një muze interesant i cili tregon mbi jetesën dhe zakonet e përditshme të banorëve të qytetit. Muzeun Etnografik i Beratit është i vendosur brenda mureve të një banese tipike beratase që i përket shekullit të 18-të. I përshtatur në dy katet e shtëpisë, që ndodhet [...]

Muzeu Etnografik i Beratit

Zbulo shumë

Zhvilluar nga Frakton & Dizajnuar nga project.graphics