Kryevepra në Muze - Into Albania

Kryevepra në Muze

Në muzetë dhe galeritë shqiptare, do të gjeni një trashëgimi të pasur historike e artistike që ka mbërritur prej mijëra vitesh deri më sot përmes objekteve me vlera të rralla. Shumë prej tyre kanë ardhur përmes gërmimeve të realizuara në rrënojat a qyteteve të vjetra që kanë ekzistuar më parë në Shqipëri. Çdo objekt përmban një histori të vetën interesante që na mundëson të kuptojmë rrugëtimin e gjatë që i është dashur të bëjnë këtyre artifakteve, për të ardhur më pas në muzetë e ndryshme të vendit.

Disa prej muzeve më të rëndësishëm ku do mund të shikoni këto objekte janë Muzeu Historik Kombëtar në Tiranë, ku spikat një nga simbolet e arkeologjisë shqiptare, njohur dhe si “Dea” e Butrintit, apo mozaiku më i vjetër i zbuluar në Shqipëri i njohur si “Bukuroshja e Durrësit”. Si një pikturë e qëndisur Epitafi i Gllavenicës i vitit 1373 është gjithashtu një nga objektet më të vizituara të Muzeut Historik.

Në Muzeun Arkeologjik në Durrës, mund të admironi statujat e njohura të fillim shekullit të Geas apo Perandorit Romak, qeramikat e mbërritura nga shekulli I VII para erës sonë, Sanktuarin e Artemisës, e plot thesare të tjera arkeologjike.

Ikonat e mrekullueshme të Onufrit do mund t’i shihni sa në Muzeun e Onufrit, aq edhe në Muzeun Kombëtar të Artit Mesjetar, në Korçë. “Motra Tone” e piktorit Kol Idromeno konsiderohet “Mona Liza” shqiptare, dhe ndodhet në Galerinë Kombëtare të Arteve. Pikturat dhe veprat e soc-realizmit zëjnë gjithashtu një pjesë të mirë të hapësirave të Galerisë.

Këto e plot artifakte apo objekte të tjera të çmuara të historisë dhe artistëve më në zë shqiptarë do i gjeni nëpër muzetë e shumtë të qyteteve shqiptare.

Nga: IntoAlbania

Filtro sipas

image-title

Katedralja e Shkodrës

Shkodra

Një nga më madhështoret në Ballkan, Katedralja e Shën Shtjefnit në Shkodër ka edhe një histori mbijetese të jashtëzakonshme.   Katedralja e Shën Shtjefnit, shenjtit pajtor të Shkodrës, njihet gjithashtu edhe si Kisha e Madhe. Një herë e një kohë, katedralja ndodhej brenda mureve të kështjellës Rozafa deri në vitin 1478, kur pushtimi osman i [...]

Katedralja e Shkodrës

Shumë
image-title

Galeria e Arteve në Shkodër

Shkodra

Galeria e qytetit të njohur për artin dhe kulturën e tij të pasur ofron një hyrje gjithëpërfshirëse por intime në artin dhe kulturën e të gjithë Shqipërisë. Galeria e qendrës kulturore të veriut është një ndalesë vërtet frymëzuese për ata që vlerësojnë artet pamore shqiptare. E hapur çdo ditë të javës, përveç të dielës, galeria [...]

Galeria e Arteve në Shkodër

Shumë
image-title

Muzeu i Dibrës

Dibra

Në qendër të qytetit të Peshkopisë, ndodhet Muzeu i Dibrës, që ju mundëson një takim interesant me të shkuarën e kësaj zone, përmes pavioneve historike, etnografike dhe arkeologjike. Nëse keni në plan të vizitoni Peshkopinë, duhet të vendosni në axhendën tuaj dhe një ndalesë në Muzeun e Dibrës, i cili ndodhet në bulevardin kryesor të [...]

Muzeu i Dibrës

Shumë
image-title

Muzeu Dioqezan Shkodër-Pult

Shkodra

Muzeu Dioqezan Shkodër-Pult, është një nga muzetë më interesantë që mund të vizitoni jo vetëm në Shkodër, por në të gjithë vendin. Ky muze sjell në vëmendjen e vizitorit prezencën e Kishës katolike dhe të besimit të krishterë në Shqipëri veçanërisht në veri të vendit, duke bërë të njohur një histori mbijetese, si gjatë sundimit [...]

Muzeu Dioqezan Shkodër-Pult

Shumë
image-title

Mozaiku i Mesaplikut dhe misteri...

Ndër mozaikët më interesantë të Shqipërisë është Mozaiku i Mesaplikut, i shekullit të VI, i cili gjendet i ekspozuar në Muzeun Historik Kombëtar. Ajo që ndjell interes është portreti i një personazhi të panjohur, dhe mbishkrimi që ende sot vjen me shumë pikëpyetje. Askush nuk mund të thotë se si është ndjerë në vitin 1979 [...]

Mozaiku i Mesaplikut dhe misteri...

Shumë
image-title

Dea e Butrintit

Muzetë janë pasaportat e historisë së shteteve. Pa dëshmitë dokumentare që ruhen në to, do të ishte e pamundur të çertifikohej e vërteta për zanafillat e qytetërimeve. Shqipëria e ka në kërthizën e saj gjeografike në Tiranë, Muzeun e saj Kombëtar që dokumenton historinë dhe jetën e shqiptarëve. Hyji Apolon, e njohur më mirë si Dea [...]

Dea e Butrintit

Shumë
image-title

Mozaiku “Bukuroshja e Durrësit”

Mozaiku “Bukuroshja e Durrësit” u zbulua në vitin 1918 nga arkeologu austriak Kamilo Prashniker, dhe daton në shekullin e katërt para Krishtit. Studiuesi i huaj ishte i pari që gjatë Luftës së Parë Botërore, në themelet e një shtëpie të vjetër në Durrës, zbuloi pamjen e mozaikut të lashtë. U desh përfundimi i Luftës së [...]

Mozaiku “Bukuroshja e Durrësit”

Shumë
image-title

Epitafi i Gllavenicës 

Epitafi i Gllavenicës daton në vitin e largët 1373. Emërtimin “Epitafi i Gllavenicës,” i vënë nga studiuesi Theofan Popa, është bazuar në titullin kishtar që kishte peshkopi Kalist, i Gllavenicës dhe i Beratit. Epitafi është zbuluar në qilarin e një shtëpie të rrënuar në afërsi të qytezës së Ballshit. Gjatësia e epitafit është 212 cm, aq [...]

Epitafi i Gllavenicës 

Shumë

Zhvilluar nga Frakton & Dizenjuar nga project.graphics